تراشه نورالینک قدرت تکلم رو به یه بیمار ALS برگرداند!

تراشه نورالینک

مردی اهل آریزونا که سومین فرد دریافت‌کننده تراشه مغزی نورالینک است، موفق شده توانایی صحبت‌کردن را با صدای خودش بازیابد. «بردفورد اسمیت» به بیماری عصبی عضلانی ALS مبتلاست؛ بیماری‌ای که کنترل بدن را از بیمار می‌گیرد، به‌جز چشم‌ها و گاهی عضلات صورت. اما حالا به لطف فناوری نورالینک، او می‌تواند تنها با قدرت فکر با دیگران ارتباط برقرار کند.

طبق گزارش دیلی‌میل، ایمپلنت کوچک نورالینک، که اندازه‌ای در حد دو سکه پنج سنتی دارد، درون جمجمه او کاشته شده و سیگنال‌های مغزی‌اش را دریافت کرده و از طریق بلوتوث به کامپیوتر منتقل می‌کند. او با استفاده از ذهن خود نشانگر ماوس را روی صفحه‌نمایش لپ‌تاپ جابه‌جا کرده و تایپ می‌کند. همچنین صدای دیجیتالی‌ای با استفاده از هوش مصنوعی Grok بازسازی شده که شباهت بالایی به صدای طبیعی بردفورد پیش از بیماری دارد؛ چرا که این صدا از نمونه‌های ضبط‌شده گذشته‌اش آموزش دیده است.

بردفورد اسمیت نخستین فردی مبتلا به ALS است که نه تنها توانایی حرکت، بلکه توانایی حرف زدن را نیز از دست داده و با این وجود، این ایمپلنت را دریافت کرده. در ویدیویی که خودش از تجربه زندگی با این فناوری منتشر کرده، می‌گوید: «الان می‌تونم فقط با ذهنم لپ‌تاپ رو کنترل کنم. حس می‌کنم برگشتم به زندگی.»

ALS با تخریب سلول‌های عصبی در مغز و نخاع، توانایی کنترل عضلات را از بین می‌برد اما کارکرد ذهن را تحت تأثیر قرار نمی‌دهد. به همین دلیل نورالینک قادر است سیگنال‌های مغزی چنین بیمارانی را دریافت و به اطلاعات قابل پردازش برای کامپیوتر تبدیل کند.

روند جراحی شامل برداشتن بخش کوچکی از جمجمه و اتصال الکترودهایی نازک به بخش‌های مشخصی از مغز است. پس از اتمام عمل، تنها اثری که باقی می‌ماند، زخم کوچکی است. این ایمپلنت قادر است در بازه‌های زمانی بسیار کوتاه، حدود هر ۱۵ میلی‌ثانیه، سیگنال‌های عصبی را ثبت کرده و داده‌های زیادی را تحلیل کند.

ایلان ماسک پیش‌تر اعلام کرده بود که قصد دارد این فناوری را روی بیماران بیشتری آزمایش کند. حالا با موفقیت این مرحله، مسیر برای استفاده گسترده‌تر از نورالینک هموارتر شده است.

خبرنامه دنیای تراشه

با عضو شدن در خبرنامه چیپست، به ما اجازه می دهید تا در هنگام رویدادهای مهم، به سرعت شما را در جریان بگذاریم :)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *